İstiraz ne demektir?
Haricilerin, özellikle de dini ve siyasi konulardaki aşırı görüşleri ve faaliyetleriyle bilinen Ezerika tarikatına mensup olanların, yabancı Müslümanların dini anlayışlarını sorgulamalarını ifade eden bir terim.
İstidlâl ne demek islamda?
İstidlâl, “delil arama, delil kullanma ve delile başvurma” anlamına gelir ve bir ifadenin diğer ifadelere dayanarak kesin kanıtını sağlama sürecini ifade eder. Başka bir deyişle, belirli ifadeleri kullanarak farklı sonuçlara ulaşmayı içerir.
İstihsan ne demek islam hukukunda?
İstihsan; Bu, müçtehidin benzer durumlarda bir noktayı daha kuvvetli görüp başka bir hükme varması sebebiyle hüküm vermekten kaçınmasıdır.
Riza ne demek islamda?
Sözlükte “hoşnut ve hoşnut olmak” anlamına gelen rızâ (rıdvân, merdât) mastarından türemiş bir isim olup “haz, hoşnut olma, hoşnut olma durumu” anlamına gelir (Lisânü’l-ʿArab, “rży ” artikeli; Kāmus tercümesi, IV, 981–982).
Kaade ne demek?
Sözlükte “oturanlar” anlamına gelen kuud kökünden türeyen ve “oturanlar” anlamına gelen kaade, Hariciler arasında, Harici oldukları halde tarikat mensuplarının toplandıkları yerlere göç etmeyen, kafir gördükleri gruplara karşı mücadelede tarikat mensuplarını aktif olarak desteklemeyen ve savaşlarda kenarda kalan kişileri ifade eder.
Nazar ve istidlâl nedir?
Tefekkür ve istidlal yöntemi, eylemi analiz etmekten eylemciye doğru ilerleyen ve eylemcinin iradesini anlamaya çalışan bir yöntemdir. Zühd yoluyla mücadele yöntemi, esasen insanın kendi davranışlarıyla Allah’a bağlılık içinde hareket ederek Allah’ı bilme çabasını ifade eder.
İstislah ne demek fıkıh?
Usul-i fıkıh terimi, şeriatta hakkında tasvip veya reddiyeye dair bir delil bulunmayan, özellikle maslahat olmak üzere İslam hukukunun genel esaslarına göre hüküm verme metodunu ifade eder.
Kelamda istidrac ne demek?
İbnü’l-Esîr, istidrâcı, “konuşmacının, muhatabı, ince, yumuşak ve hoş ifadelerle kendi fikrini kabul ettirme kabiliyeti” olarak tanımlamış ve kompozisyon sanatının özünün buna dayandığını belirtmiştir (el-Câmiʿu’l-kebîr, s. 235).
İstihale nedir?
Sözlükte “bir şeyin önceki halinden başka bir hale dönüşmesi” anlamına gelen istihale, fıkıh terimi olarak “necis sayılan bir maddenin, uğradığı değişiklikten sonra temiz (tahir) bir hale dönüşmesi” anlamında kullanılmaktadır.
Maslahat nedir kısaca?
Maslahat, sözlükte “doğru, düzgün ve kusursuz olmak” anlamına gelir; “iyilik, uygunluk, yararlılık” gibi anlamları içeren salah kelimesinden türemiştir ve “amaca uygun, bozulmanın karşıtı, iyi, uygun, pratik, yararlı, iyiye götüren” anlamına gelir. İsmin çoğul hali masālih’tir (Lisānü’l-ʿArab, “ṣlḥ…”).
Hüccet ne demek?
Osmanlı hukuk terminolojisinde “hüccet” veya “hüccet-i şeriyye” tabiri genel olarak iki anlamda kullanılırdı7: 1- Bir davayı ispata yarayan hukuki delil, 2- Kadının huzurunda verilen, taraflardan birinin ikrarını ve diğer tarafın da bu ikrarına rızasını içeren ve içinde hüküm belgesi bulunmayan hususlarda verilen delil.
Riz yapmak ne demek?
‘Rizz’ sosyal medya platformlarında kullanılan bir argo terimdir. Özellikle romantik bir ilgi peşinde koşarken bir kişinin flörtöz ve çekici olma yeteneğini ifade eder. Terim ‘karizma’ kelimesinden türetilmiştir ve inkar edilemez bir çekiciliğe sahip birini tanımlamak için kullanılır. ‘Rizz’ sosyal medya platformlarında kullanılan bir argo terimdir. Özellikle romantik bir ilgi peşinde koşarken bir kişinin flörtöz ve çekici olma yeteneğini ifade eder. Terim İngilizce ‘karizma’ kelimesinden türetilmiştir ve inkar edilemez bir çekiciliğe sahip birini tanımlamak için kullanılır.
Kulun Allah’tan razı olması ne demek?
“Kulun Allah’tan razı olması; Rabbinin kaderine, takdirine ve takdirine gönül rahatlığıyla, surat asmadan boyun eğmesi, emirlerine teslim olması, kendisine giden yollarda sebat ve istikrar göstermesi, yaptığı işleri başkalarına gösterip takdir etmesi ve onlardan razı olması demektir.”
Razı rıza ne demek?
1. Sevinç ve hoşnutluk hali, doyum, zevk. 2. Kanaatkâr olmak, gönülden kabul etmek, kolayca kabul etmek, karşı koymamak: Günahı kabul etmek, günahı kabul etmek gibidir, sen de cezayı hak edersin (Şinâsî).