Isparta’nın en büyük ilçesi hangisidir?
İlde Merkez İlçe, Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senurkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç ve Yenişarbademli olmak üzere 13 ilçe bulunmaktadır. Merkez İlçeden sonra en büyük ilçe merkezi Yalvaç’tır. En az nüfuslu ilçe ise Yenişarbademli’dir.
Isparta merkez ilçe hangisi?
Merkez ilçeye en yakın ilçe 22 kilometre ile Atabey’dir. Merkez ilçe Isparta; ilin dokuz ilçesine komşu değildir. Merkez ilçeye en uzak ilçe 189 kilometre ile Yenişarbademli’dir.
Isparta neresi meşhur?
Isparta özellikle gül ve gül ürünleriyle bilinen bir şehirdir. Tam anlamıyla bir gül cenneti olan Isparta şehri, küçük boyutuna rağmen oldukça gelişmiştir. Aynı zamanda şehirde yetişen güller, hem gelir kaynağı hem de orada yaşayan insanlar için turizm alanı olarak büyük önem taşımaktadır.
Isparta pahalı bir şehir mi?
Isparta pahalı bir şehir mi? Yukarıda da belirtildiği gibi, Isparta Türkiye’deki diğer büyük şehirlere kıyasla nispeten uygun fiyatlı bir şehirdir. Konaklama, ulaşım ve günlük harcamalar diğer şehirlere göre daha düşüktür. Isparta yüzyıllardır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.
Isparta Türkiye’nin kaçıncı büyük şehri?
Die bevölkerungsreichsten Städte der TürkeiReiheStadtProvinz36OsmaniyeOsmaniye37KırıkkaleKırıkkale38İskenderunHatay39IspartaIsparta54 weitere Zeilen
Isparta önceden nereye bağlıydı?
Isparta, 1846 yılında fermanla kurulan Konya Vilayetinin Hamid Sancağı’nın merkezidir. O zamanki adı Hamidabad’dır.
Isparta kışın soğuk mu?
Sıcaklık: Isparta’da en sıcak aylar Temmuz ve Ağustos, en soğuk aylar ise Ocak ve Şubat’tır. Isparta’nın 30 yıllık sıcaklık gözlemlerine göre, ilin yıllık ortalama sıcaklığı (12.0 °C)’dir. İlde kaydedilen en yüksek sıcaklık (38.7 °C) ve en düşük sıcaklık (-21.0 °C)’dir.
Isparta öğrenci şehri mi?
Isparta, “Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri” sıralamasında 192 üniversite arasında 80 puanla 21. sırada yer alarak, memnuniyet düzeyi yüksek iller arasında yer aldı.
Yalvaç nereye yakın?
Isparta’ya 105 km uzaklıktaki Yalvaç, Sultan Dağları’nın güney eteklerinde 1415 km²’lik bir alanda yer almaktadır.
Isparta’nın en ünlü yemeği nedir?
Isparta’nın en meşhur yemeği nedir sorusunun cevabı şüphesiz fırın kebabıdır. Bu lezzetli kebap, nisan-mayıs aylarında süt domuzu etiyle, haziran sonunda keçi etiyle ve eylül ayından itibaren keçi etiyle hazırlanır. Kaburga eti şişe geçirilir ve dikey olarak fırına yerleştirilir.
Isparta’nın hangi meyvesi meşhur?
İHRACATIN GÖZDESİ ISPARTA KİRAZI: 2014 yılında Türkiye’de 790.420 dekarlık alandan 445.556 ton kiraz üretilmiştir. 2014 yılı verilerine göre Isparta 52.454 dekarlık alanıyla 21. sırada yer almaktadır.
İspartada ne yenir?
Yalvaç Güllacı, Isparta Kabak Tatlısı veya İlimiz Helvası’nı denemeden Isparta’dan ayrılmayın. Sütçüler Yazılı Kanyonu’na giderseniz, kanyonun iştahınızı kabartacak temiz havasının tadını çıkardıktan sonra fırında pişen lezzetli alabalıkları yemeden ayrılmayın.
Isparta yaşanılır mı?
Isparta, yaşamaya değer şehirler listesinde her zaman ilk sıralarda yer alan bir şehirdir: Isparta, tarım ve eğitim şehridir. Bu bakımdan, meyve ve sebze gibi temel tüketim mallarını üretme konusunda ülkemizde liderdir. Daha az harcayarak daha müreffeh bir hayat yaşayabileceğiniz öğrenci dostu bir şehirdir.
Isparta geçim kaynağı nedir?
Isparta ilçe merkezinde tarım sektörünün payı (%19,38), sanayi sektörünün payı (%14,86), inşaat sektörünün payı (%5,24) ve hizmet sektörünün payı (%59) bulunmaktadır.
Isparta’da en çok ne yetişir?
Meyve ürünleri arasında elma, kiraz, kayısı, vişne ve üzüm yetiştiriciliği önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizin önde gelen üreticisi olan gül üretiminin yanı sıra tahıllar, baklagiller ve endüstriyel bitkiler de Isparta tarımında önemli bir yer tutmaktadır.
Yalvaç nüfusu kaç 2024?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2023 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verileri açıklandı. Açıklanan verilere göre Yalvaç’ın nüfusu bir önceki yıla göre %0,5 azalarak 45.694 oldu. Yalvaç’ın toplam nüfusu 2021 yılı sonunda 46.304, 2022 yılı sonunda ise 45.931 oldu.
Yenişarbademli’nin nüfusu kaç?
YENİŞARBADEMLİ NÜFUS VE YERLEŞİM DURUMU: Nüfus ve Yerleşim: Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre ilçe merkezi nüfusu 2180, ilçemize bağlı köy nüfusu ise 358’dir. İlçemizin toplam nüfusu ise 2’dir.
Isparta merkez nüfusu kaç kişi?
NüfusIsparta ili ve ilçelerinin 2023 yılı sonu itibarıyla yerleşim yeri ve nüfusu hakkında sayısal bilgilerİlçe2022 Nüfusu2023 NüfusuMerkez268.595271.396Senykent10.72011.196Sütçü9.86910.
Isparta’da kaç kasaba var?
Cumhuriyetin ilanıyla Isparta 1923 yılında il olmuştur. Isparta merkez ilçesinde 3 belde ve 22 köy yerleşmesi bulunmaktadır. Ayrıca Isparta merkez ilçesinde 40 mahalle teşkilatı bulunmaktadır.