Hangi namazlar evde kılınmaz?
Cuma namazı İslam’ın şartlarından biri olarak kabul edilir ve cemaatle camide veya açık alanda kılınması gereken temel bir ibadettir. Bu namazı özel evlerde kılmak caiz değildir. Evde kılınan bir namaz Cuma namazı sayılmaz.
Tek başına namaz kılmak günah mı?
Üstün namazlardan Küsûf namazı (Güneş tutulması namazı) ve imameyne göre İstiska namazı da cemaatle kılınır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/70-72). Bunların dışında kalan bütün sünnet ve üstün namazların herkes tarafından tek başına kılınması uygun görülmüş, ancak bunları cemaatle kılmak mekruh sayılmıştır (Serahsî, el-Mebsût, 2/144).
Namaza alışmak için sadece farz kılınır mı?
Sıkça sorulan soru, sadece farz namazları kılıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimler, sünnetleri terk etmekte günah olmadığı konusunda görüş birliği içindedirler.
Namaz camide kılmak şart mı?
Hanefî ve Mâlikî âlimlerine göre cuma namazı dışında kalan farz namazları cemaatle kılmak, imkânı olan erkekler için müekked sünnettir (Merghinanî, el-Hidâye, 1/56; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe’a, 1/368-369). Bu bakımdan cemaate katılmaya engel bir durum bulunmadığı takdirde beş vakit namazı cemaatle kılmaya gayret edilmelidir.
Evde farz namazı kılınır mı?
Camiye cemaatle namaz kılmaya gücü yeten bir kimsenin, ailesiyle birlikte cemaatle namaz kılsa bile, farz namazlarını evinde kılması caiz değildir.
Cünüp iken namaz kılsam ne olur?
Abdestsiz veya cünüp olarak namaz kılan kişi tövbe etmeli, af dilemeli ve bir daha böyle bir davranışı tekrarlamamaya karar vermelidir. Ayrıca bu kişi abdestsiz veya cünüp olarak kıldığı namazı tekrar etmelidir. Yüce Allah tövbe edenlerin tövbesini kabul eder.
31 çektikten sonra namaz kabul olur mu?
Gusül abdesti de içerdiğinden, abdesti bozacak bir durum olmadıkça, daha sonra abdest almaya gerek yoktur.
Evde namaz kılmak caiz midir?
Peygamber (s.a.v.) beş vakit namazdan önce ve sonra ve farz namazlardan ayrı olarak sünnet ve nafile namazlar kılmıştır. Sünnet ve nafile namazların evde kılınmasının daha uygun olduğunu belirtmiştir. Hadislerinden birinde şöyle buyurmuştur: “Ey insanlar! Evinizde namaz kılın.
Dudak kıpırdatmadan namaz kılınır mı?
Zihninden konuşabilen bir kimse namaz sırasında dilini ve dudaklarını oynatmadan ve ses çıkarmadan Fatiha ve diğer sureleri okursa, bu kıraat sayılmaz. Bu, namazın rüknünü oluşturan kıraati yerine getirmez.
Yatsı namazı farzını kılmak yeterli mi?
Nihat Hatipoğlu, farz namazlarını kılarak namaza başlayanların vakit çıktıktan sonra sünnet namazlarını kılarak namazlarına devam etmelerinin uygun olacağını vurguladı. Prof. Dr., yatsı namazı içerisinde farz olan vitir namazının da kılınması gerektiğini açıkladı.
Namazların sünnetini kılmak zorunlu mu?
Müek sünnetleri özürsüz terk etmek doğru değildir. Özürsüz terk etmek isâet, yani yanlış ve hatalı bir davranış olur; ancak bu, ızdırap gerektirmez. Müekte olmayan sünnetler bazen özürsüz terk edilebilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/103-104, 474, 478).
Günde bir vakit namaz kılmak günah mı?
Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Farz namaz bir günde iki defa kılınmaz.” (Dârakutnî, es-Sünen, 2/285; İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 3/206) Bir vakit namazı iki defa kılınamayacağına göre, iki defa kılınan namaz daha üstündür.
Hangi namaz tek başına kılınmaz?
Kaynaklarımızda, üstün namazlardan olan teravih, küsuf (güneş tutulması) ve bir görüşe göre istiskâ (yağmur duası) namazlarının cemaatle kılınması caiz görülmüştür. Bunların dışında kalan bütün sünnet ve üstün namazları cemaatle kılmak mekruhtur (Serahsî, el-Mebsût, 1/134, 2/144).
40 gün camide kılarsa ne olur?
Bu bağlamda kırk vakit namazla ilgili şu hadisin metin yönünden daha sahih olduğu bilinmektedir: “Kim kırk gün cemaatle namaz kılarsa, ilk tekbiri alırsa iki şeyden kurtulur: Cehennem ateşinden ve nifaktan.” (Tirmizî, Salat, 64 [241]).
Durduk yere namaz kılınır mı?
Ancak ahiret veya dünya için bir dileğin gerçekleşmesi halinde Allah’a dua etmek de uygundur. Bu duaya “ihtiyaç duası” denir.
Evde hangi namazlar kılınır?
Peygamber (s.a.v.) beş vakit namazdan önce ve sonra ve farz namazlardan ayrı olarak sünnet ve nafile namazlar kılmıştır. Sünnet ve nafile namazların evde kılınmasının daha uygun olduğunu belirtmiştir. Hadislerinden birinde şöyle buyurmuştur: “Ey insanlar! Evinizde namaz kılın.
Hangi odada namaz kılınmaz?
İbn Ömer r.a.’dan rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) şu yedi yerde namaz kılmayı yasaklamıştır: “Çöplükte, hayvan kesilen yerde, mezarlıkta, yol ortasında, hamamda, deve ağılında ve Kâbe’nin damında.” (Tirmizi 346, İbn Mace 746) Ancak bu hadis zayıftır.
Hangi hayvanın olduğu evde namaz kılınmaz?
Köpeğin girdiği bir evde namaz kılınır mı sorusunun cevabı mezhepten mezhebe göre değişmektedir. Hanefi mezhebine göre köpeğin kendisi necis değildir; ancak salyası, dışkısı ve idrarı necis sayılır. Bu sebeple salyası, dışkısı veya idrarı kirli olan yerlerde namaz kılınamaz, bunların bulunduğu yerde kılınamaz.
Hangi vakitlerde hiçbir namaz kılınmaz?
Hadislerde, güneşin doğuşundan batışına kadar, güneşin en yüksek noktasında olduğu zaman ve güneşin battığı zaman namaz kılmak yasaklanmıştır. Bu zamanlara Kerahet zamanları denir.