Bingöl halkı Alevi mi?
Bingöl, Türkiye’de Alevi nüfusunun en yoğun olduğu illerden biridir (Bozkurt, 1990: 13). İç ve dış göç nedeniyle nüfusları hızla azalmış olsa da Aleviler şu anda Bingöl’ün merkezi, Sancak, Adaklı, Karlıova, Kiğı, Yedisu ve Yayladere’de yaşamaktadır (Taşğın, 2007: 235).
Bingöl’ün yüzde kaçı Kürt?
Nüfusa göre etnik yapı: %67,7 – Zazalar. %31,3 – Kürtler.
Yavuz Bingöl mezhebi nedir?
“HALK BENİM ALEVİ OLDUĞUMU ANLAMIYOR… Bingöl, “Adım Yavuz ama Alevi anne babanın çocuğuyum” dedi.
Çolig ne demek?
“ÇEVLİK” kelimesi günlük dilde “ÇOLİG” olarak varlığını sürdürmektedir. Günümüzde birçok kişi Bingöl ismine ek olarak “Çolig” ismini de kullanmaktadır. Bu isim özellikle kırsal kesimlerde şehir merkezini ifade etmek için kullanılır.
En çok Alevi hangi ilde?
Türkiye’deki Alevi nüfusunun üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın Damal ve Zile şehirleri ile Orta ve Doğu Anadolu’da Erzincan, Sivas ve Malatya’dır. Tunceli illeri gelmektedir.
Bingöl Zazaları Alevi mi?
Zazalar Alevi ve Sünni kesimlerden oluşan bir halktır. Sünni Zazalar genellikle Elazığ, Diyarbakır, Bingöl ve Aksaray civarında yaşamaktadır. Alevi olan Zazalar sıklıkla Sivas, Tunceli, Bingöl, Gümüşhane ve Erzurum gibi yerlerde buluşmaktadır.
Zaza ve Kürt aynı mı?
Türkiye’de bilimsel araştırmaların aksine Zazaca dili ve Zazalar genellikle Kürtçe olarak sunulmaktadır. RTÜK, 2012 yılında Zazaca sınıflandırması için uluslararası sınıflandırmalar ve dilbilimciler yerine Kürt Enstitüsü’ne danıştı. Daha sonra Zazaca dilini bir lehçe olarak tanımlamaya karar verdi.
Bingöl’ün adı neden Bingöl?
1945 yılında Bingol ismi verilmiştir. Bingol ismini aynı isimli dağdan almıştır. Dağ ismini üzerinde bulunan yüzlerce, belki de binlerce farklı büyüklükteki buzul göllerinden almıştır. Böylece zirvesi dumanlı, zirvesi süt beyazı olan karla kaplı dağdaki buzul gölleri bir kasaba ve şehrin ismi olmuş ve bağrında ebedileşmiştir.
Türkiye’de en çok Kürt hangi ilde?
Ankara (Rûdaw) – 2014 yılında 77 milyon 695 bin 904 kişi olan Türkiye nüfusu, 2015 yılı sonunda 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri arasında en fazla nüfusa sahip olan il ise Antep oldu.
Bingöl ne zaman kuruldu?
Cumhuriyetin ilanından sonra Bingöl, 1926 yılında Elazığ, 1929 yılında Muş illerine bağlanmış, 1936 yılında ise il olmuştur.
Yavuz Bingöl karslı mı?
Yavuz Bingöl kimdir? 7 Ekim 1964’te İstanbul’da doğdu. Babası Kars/Sarıkamışlı edebiyat öğretmeni Yılmaz Bingöl, annesi ise Kars/Sarıkamışlı halk şairi ve müzisyen Şansem Bacı’dır. Oğuz Bingöl ve Efsun adında iki kardeşi vardır.
Bingöl’ün özellikleri nelerdir?
Bingöl ili 38° 27 ve 40° 27 doğu boylamları ile 41° 20 ve 39° 54 kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. İlin alanı 8.253,5 km²’dir. Şehir merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 1.151 metredir. Bingöl’ün arazisi çok dağlıktır. Rakım 3.500 m.
Bingöl’de Türk var mı?
Türkler, Bingöl ilindeki ikinci büyük etnik gruptur. İl nüfusunun yaklaşık %30’u Türk kökenlidir. Zazalar da Bingöl ilinde önemli bir azınlık grubudur. İl nüfusunun yaklaşık %10’u Zaza kökenlidir.
Bingöl hangi dilde?
Zazaca’nın Adlandırılması: Bingöl, Palu, Karakoçan, Genç, Solhan, Piran, Hani, Eğil, Hazro ve Lice gibi bölgelerde yaşayan Zazalar, konuştukları dile “Kırdki” derler ve kendilerine “Kırd” derler. Zazaca’nın bu farklı adlandırmaları, dilin ve kültürün zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtır.
Bingöl’de hangi aşiretler var?
Bingöl merkezde yaşayan halk belli başlı aşiretlerden oluşmaktadır. Bingöl merkezde yaşayan en meşhur aşiret Azli, Malani, Yamaçli ve Gövdereli’lerdir.
Yavuz Bingöl Alevi mi Sünni mi?
Dersim coğrafyasının iki parçaya bölünmüş geri sularının Elazığ’da kalması nedeniyle 1983 yılında Elazığ’da doğdum. Alevi bir ailenin on bir kardeşinin onuncu oğlu olarak dünyaya geldim. Eğitim hayatımı İstanbul’da sürdürdüm.
Alevîler gusül abdesti alır mı?
Ghusl ve abdest, Alevi inançlarında önemli bir yer tutar. Alevilikte, bedeni yıkamanın ve temizlemenin yanı sıra iç temizliğinin de bir zorunluluk olması önemlidir. Eline, diline ve beline sahip olma ilkesine uymaya dikkat eder. Bu bağlamda, “tarikat abdesti” ile itirafını kalıcı kılmaya çalışır.
Kürt Alevîler nerede yaşar?
Kürdistan coğrafyasının dışında, Kürt Alevi Ehli Hak-Yaresan, özellikle Kırmaşan’da, Horasan’da ve sürgün bölgesi Cihanbeyli, Haymana ve Rojhılat’ta dağınık yerlerde yaşamaktadır. Kuzey Dersim bölgesinin tamamı ve kuzeybatı ve batıdaki nüfusun neredeyse tamamı Kürt Alevileridir.