İçeriğe geç

Ceza Davası Hangi Durumlarda Açılır

Ceza dava dosyası neden açılır?

Ceza davası, kamu davası niteliğinde olan bir dava türüdür. Bu dava açıldığında, savcı bir iddianame hazırlar. Hazırlanan iddianame, kişinin suç işlediğine dair makul şüphe varsa onu kovuşturmayı amaçlar. Ceza davasında, işlenen suçun niteliği dikkate alınarak dava açılır.

Ceza mahkemesi ne zaman açılır?

Ceza dosyasının açılması genellikle suç gününden sonra gerçekleşir. Suçu işleyen kişi hakkında polis soruşturması başlatılır ve yeterli delil bulunursa savcılık tarafından soruşturmaya dayanarak dava açılır. Suçun türüne ve karmaşıklığına göre açılış süresi değişebilir.

Ceza davalarını kim açar?

Şikâyete konu suçlarda, Cumhuriyet savcısı bağımsız hareket edemez ve mağdur şikâyette bulunmadığı sürece soruşturma veya ceza kovuşturması başlatamaz. Şikâyete konu olmayan suçlarda, Cumhuriyet savcısı şikâyete gerek kalmaksızın resen soruşturma yapar ve ceza kovuşturması başlatır.

Bir ceza davası ne kadar sürer?

Özellikle büyük suç örgütlerinin karıştığı davalar ve çok sayıda sanık ve tanığın olduğu davalar mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak daha uzun sürebilir. Ancak ortalama vermek gerekirse; basit ceza davaları genellikle 6 ay ile 1 yıl arasında sürebilirken, karmaşık ceza davaları 1 ila 3 yıl arasında sürebilir.

Ceza davasında ilk duruşmada ne olur?

Ceza davasında ilk duruşmada, iddianame sanığa okunur ve sanığın savunması ilk olarak devralınır. Sanık mahkemede kendini savunduktan sonra, davacı dinlenebilir ve yargılamaya katılmak isteyip istemediği sorulabilir.

Ceza davaları nelerdir?

Ceza davası, savcılığın, bir iddianameye dayanarak suç işlediğine dair “yeterli şüphe” bulunan kişileri kovuşturmak için yaptığı bir kamu şikayetidir. Nitelikleri ne olursa olsun, tüm ceza davaları kamu davasıdır. Bunun nedeni, savcılığın koşullar karşılanıyorsa şikayette bulunması gerektiğidir.

Mahkemede savcı ceza isterse ne olur?

Mahkeme savcının görüşüne uymak zorunda değildir. Mahkemede oturan savcı sanığın cezalandırılması gerektiği yönündeki görüşünü bildirirken, hâkim sanığın beraatına karar verebilir veya savcı beraat talep ederken, ceza mahkemesi sanığın cezalandırılmasına karar verebilir.

Mahkemede ceza aldıktan sonra ne olur?

İlgili kişiye verilen hapis cezası, olağan kanun yolları (istinaf veya temyiz) tüketildikten sonra kesinleşir. Kesin hüküm, infaz için infaz savcısına iletilir. İnfaz savcısı hükmü, kesin hükmün içeriğine göre infaz eder.

Ceza mahkemesi kaç duruşmada sonuçlanır?

Ceza yargılamasında suçlunun tespiti, suçun ortaya çıkarılması, delillerin mahkemeye sunulup gerçekliğinin kanıtlanması, tanıkların dinlenmesi gibi süreçler ceza yargılamasının daha uzun veya daha kısa sürmesini sağlayan sonuçlardır. Tüm bu koşullar göz önüne alındığında ceza yargılaması genellikle 4 ila 5 davada tamamlanır.

Mahkemeye çıkmadan ceza verilir mi?

Duruşmaya/mahkemeye katılmamak bazı yaptırımlara yol açabilir. Katılmama ilk duruşma ise, mahkeme davalının veya davacının ikinci duruşmaya katılmasını zorunlu kılmaya karar verecektir. Davalı ilk iki duruşmaya katılmazsa, davalının tutuklanması için bir emir çıkarılabilir.

Savcı ifade almadan dava açar mı?

Ceza muhakemesinde savcının beyanda bulunmadan ceza muhakemesi başlatması hukuka ve savunma hakkına aykırı olacaktır. Bu nedenle savcı beyanda bulunmadan ceza muhakemesi başlatamaz.

Hangi suçlar kamu davasına girer?

Kamu davası açılabilmesi için belirli suçların işlenmiş olması gerekir. Davanın kapsamına örneğin, ihmalkar bedensel zarar, cinsel saldırı, basit ama kasıtlı bedensel zarar, güveni kötüye kullanma, yalan yere yemin etme ve kamu düzenini bozma gibi tüm suçlar dahildir.

Hangi suçlar ağır cezadır?

Bu mahkemelerde yargılanan suçlar genellikle ağır cezalar getirebilen suçlardır. Cinayet, kasten adam öldürme, cinsel saldırı, terörizm, organize suç ve büyük ölçekli uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlar en yüksek ceza mahkemelerinin yargı yetkisine girer.

Ceza davası süreci nasıl işler?

Hukuki süreç kovuşturma ve yerel mahkeme aşamasıyla başlar. Ceza adalet sistemi; soruşturma, kovuşturma (yargılama) ve infaz aşamalarından oluşur. Suçlanan kişi veya kişiler ceza davalarının soruşturma aşamasında “şüpheli”, yargılama aşamasında “sanık” ve infaz aşamasında “hükümlü” olarak anılır.

Ceza davası kararı ne zaman kesinleşir?

Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde itiraz ve itirazın incelenmesi yapılır. İtiraz ve itirazı inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.

Mahkemede ceza aldıktan sonra ne olur?

İlgili kişiye verilen hapis cezası, olağan kanun yolları (istinaf veya temyiz) tüketildikten sonra kesinleşir. Kesin hüküm, infaz için infaz savcısına iletilir. İnfaz savcısı hükmü, kesin hükmün içeriğine göre infaz eder.

Ceza dava dosyası sicile işler mi?

Para cezası ödenmediği sürece ceza sabıka kaydında kalır. Mahkeme cezaları, ceza yasal olarak belirlendikten sonra sicile kaydedilir. Para cezası ödendikten sonra, sicilden otomatik olarak silinmez. Silme gereklilikleri karşılanırsa ve hiçbir belge eksik değilse, ceza bildirimi ceza sabıka kaydından silinir.

Ceza davası dosyası kaç duruşmada biter?

Ceza yargılamasında suçlunun tespiti, suçun ortaya çıkarılması, delillerin mahkemeye sunulup gerçekliğinin kanıtlanması, tanıkların dinlenmesi gibi süreçler ceza yargılamasının daha uzun veya daha kısa sürmesini sağlayan sonuçlardır. Tüm bu koşullar göz önüne alındığında ceza yargılaması genellikle 4 ila 5 davada tamamlanır.

Ceza dava dosyası gitmezse ne olur?

Duruşma günü ve saati kendilerine bildirilen taraflar mazeretsiz olarak duruşmaya gelmezlerse veya kendilerini temsil edecek bir avukat tayin etmezlerse mahkeme dosyayı duruşmadan kaldırır. Dosyanın yenilenmesi yükümlülüğü üç ay içinde başvuruda bulunularak yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir